Return to site

De volkscafés van de Merode

een driedelige documentaire

 

Merodefestival bezoekt 3 oude volkscafés van de Merode. Singer-songwriter Lennaert Maes gaat in gesprek met de uitbaters en brengt op het einde een lied voor hen. Dit leverde 3 verstilde, ontroerende en warmmenselijke portretten op van elk circa 25 minuten over plaatselijk erfgoed dat ons met de tijd helemaal dreigt te ontglippen.

broken image

Vin, Maurice, Yvonne en Simone vertellen welke rol het café speelde in de buurt, hoe hard het soms was om het café te combineren met andere jobs, over het spaarkaske, over geheime liefde en de teerfeesten. Ze doen dat in hun eigen sappige dialect. Met anekdotes, gepaste trots en oprechte emotie doen ze je wegdromen naar vervlogen tijden.

broken image

Met deze documentaires vereeuwigt Merodefestival de plekken en hun uitbaters met een filmische en muzikale ode. Vin en Yvonne zijn intussen niet meer onder ons. Zij overleden enkele maanden na de opnames. Hoe jammer dit ook is, het toont ons wel hoe belangrijk het maken van deze tijdsdocumenten is, en wij dragen de reeks dan ook graag aan hen op.

 

broken image

Aflevering 1

Lang leve de Stips!

De Stips - Testelt

Maurice en Vin hielden maar liefst 62 jaar café de Stips open. Op hun 87ste hielden ze er door de verplichte sluiting door de coronacrisis mee op.

Aflevering 2

Lang leve de Nachtegaal!

De Nachtegaal - Ramsel

Von hield tot haar 92ste café de Nachtegaal open, tot ze overleed in september 2022.

Aflevering 3

Lang leve café Moderne!

Café Moderne - Deurne

Simone is 71 en houdt nog steeds café Moderne open. Het is de plek waar 'Duune' samenkomt, jong en oud, en het enige van de vroeger 13 cafés in Deurne dat nog bestaat.

 

 

broken image