• broken image

  50 jaar kleinkunst

  - een muzikale lezing door Lennaert Maes

  Van 1969 tot en met 2019: de tweede golf Vlaamse kleinkunst wordt 50 jaar:

   

  Van "Daar is de lente", tot een blijvend nieuw geluid.

   

  Ism Davidsfonds op zaterdag 1 juni 2019 met gasten Jan De Wilde, A La Rum, Koen Huyghebaert én Jonas Winterland tijdens het Merodefestival in Diest. Boek nu je ticket via Davidsfonds.be

 • 50 jaar kleinkunst - een muzikale lezing door Lennaert Maes

  Van 1969 tot en met 2019: de tweede golf Vlaamse kleinkunst wordt 50 jaar:

   

  Van "Daar is de lente", tot een blijvend nieuw geluid.

  broken image

  Boek jouw muzikale lezing in 2019 - 2020

  Lennaert MAES neemt je mee door 50 jaar kleinkunst

  In de jaren '60 zorgde een jonge generatie artiesten voor een kleine revolutie door in hun moerstaal te zingen, maar bewust niet te kiezen voor verzekerd succes met de populaire schlagerliederen van toen. Geïnspireerd door grote voorbeelden uit Frankrijk, Nederland en de Angelsaksische wereld begonnen deze zangers en zangeressen eigen liedjes te schrijven waarmee ze hun individuele verhalen, emoties en indrukken vertolkten. Dat ze er niet snel rijk van werden, deed er weinig toe.Een halve eeuw later zijn vele artiesten en liedjes van toen niet meer bekend bij het brede publiek en dat is niet onlogisch: zoals steeds in de muziekgeschiedenis groeien slechts de uitzonderingen uit tot echte evergreens. Bovendien klinken nogal wat van die eerste kleinkunstliedjes naar de normen van vandaag vrij naïef in de oren. Maar toch mag het muziekhistorische belang van deze generatie niet worden onderschat: Vanuit het (bijna) niets creëerden ze een nieuwe muzikale traditie, boorden een heel nieuw publiek aan en plaveiden zo de weg voor alle generaties na hen die ook in het Nederlands een eigen(zinnig) verhaal wilden vertellen.Organisaties zoals Davidsfonds of Nekka, radioprogramma’s en televisie, en niet in het minst de opkomst van de culturele centra speelden een belangrijke rol in de ontwikkeling van dit muzikaal genre. In een boeiende muzikale lezing neemt liedjesmaker en frontman van Lenny & de Wespen Lennaert Maes je mee op een spannende terugreis door 50 jaar kleinkunst. Van ‘Daar is de lente’ tot een blijvend nieuw geluid. Lennaert geeft inzicht in de geschiedenis, doorspekt de lezing met verhalen en videofragmenten en wisselt dit af door zelf enkele kleinkunstklassiekers te spelen.

   

  Boek jouw lezing voor 2019-2020 via smetsjochen@gmail.com / 0498 75 82 96 - speciale voorwaarden voor Davidsfonds afdelingen via inspiratiewijzer Davidsfonds.